Följ Miljonlotteriet

Ett Torslandaföretag som tar socialt ansvar

Pressmeddelande   •   Jan 30, 2017 08:09 CET

Vännplatsen Second Hand i Torslanda är ingen vanlig affär utan drivs som ett socialt företag under IOGT-NTO-rörelsens flagg, något som möjliggörs av överskottet från Miljonlotteriet. På Vännplatsen säljs allt som kan behövas samtidigt som det är en oas för människor som hamnat utanför samhället och behöver en väg tillbaka.

Stefan Ström har haft ett snårigt liv med omfattande drogmissbruk, men när han kom till IOGT-NTO-rörelsens behandlingshem kapade han banden med sitt gamla liv. Efter behandlingen började han engagera sig i rörelsens arbete med bland annat kamratstöd och tidningen Accent.

I dag driver Stefan Vännplatsen Second Hand utanför Göteborg. Affären är ett socialt företag under IOGT-NTO-rörelsens flagg. Runt om i Sverige finns ett tiotal sociala företag, verksamheten varierar, men alla arbetar för att stötta och integrera människor som står långt utanför arbetsmarknaden på grund av missbruk eller annan ohälsa.

– De flesta som jobbar här är väldigt sårbara. Många har någon typ av problematik som gör att de inte klarar av ett vanligt jobb. Vi arbetar tillsammans, försöker anpassa oss och se till att alla har ett ansvarsområde som passar dem – här ska alla kunna vara sig själva, berättar Stefan

I dag är affären stor, men det har varit en lång resa. Allt började med ett startlån från IOGT-NTO-rörelsen för att kunna dra igång och efter fem år har personalstyrkan ökat till tio personer.

– Vännplatsen är en verksamhet som måste finnas för både kunder och anställda. Jag ser hur folk växer här. Det finns människor som behöver oss, säger Stefan

Ett exempel på någon som har stärkts av Vännplatsen är Benthe. Hon började som ung att missbruka både alkohol och andra droger. Ett liv som ledde till både förlorad vårdnad av barn och hemlöshet, men genom möjligheten att arbeta på Vännplatsen fick hon en nystart.

– Det har inte varit lätt, men nu är jag helt drogfri. När jag är på Vännplatsen känner jag inget sug. Här arbetar en grupp som stöttar varandra och jag behöver inte ljuga om mitt liv och de problem jag haft, berättar Benthe

Verksamheter inom IOGT-NTO-rörelsen möjliggörs tack vare överskottet från Miljonlotteriet. Miljonlotteriets överskott går till insatser för att minska användandet av alkohol och andra droger samt att stärka människor som lider av missbruk att förändra sina liv.

Vännplatsen lyfts för tillfället i Miljonlotteriets nya kampanj där man uppmärksammar personer och verksamheter inom IOGT-NTO-rörelsen. 

Om Miljonlotteriet

Miljonlotteriet grundades 1964 och är ett av Sveriges äldsta lotterier. Företaget erbjuder skraplotter via prenumeration, online och i butik samt bingo på nätet. Visionen är att Miljonlotteriet ska berika människors vardag. Miljonlotteriet ägs av IOGT-NTO och tillsammans har de en dröm att ingen ska behöva växa upp i en värld med missbruk. Hela överskottet från Miljonlotteriets verksamhet går till IOGT-NTO:s arbete. Sedan år 2000 har man bidragit med 1,8 miljarder kronor. Läs mer på: www.miljonlotteriet.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.